Translate

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kierrätys: Nahkaliivi punomalla


Liivi syntyi kahdesta puolipitkästä nahkatakista ja materiaalia jäi vielä ainakin laukun verran. Punoin ja silmukoin liivin omatekoisen sovitusnukkeni päälle. Ainoat koneompeleet ovat kahdessa suikaleessa, johon vetoketju on kiinnitetty.  Vetoketjukappaleet ovat silmukoitu kiinni nahkanauhalla liivin reunaan.




Vuodenvaihteessa aloin suunnitella punomista ja harjoittelin kangassuikaleilla. Onnekseni samoihin aikoihin satuin näkemään telkkarissa Grand Desing ohjelman, jossa normaalista poiketen Kevin McCloud rakenteli itselleen mökkiä. Kaverinsa kanssa he tekivät nahkasta tuolin, jossa reijitettyä nahkaa liitettiin ketjusilmukan tavoin yhteen. Sillä tekniikalla tein koko liivin.




Alku oli yhtä pähkäilyä :) ja leikkelyä! Nahkasuikaleen leveydeksi tuli silmämääräinen "reilu sentti" ja nahkanauhan otin takin saumavaroista. Reikiä tein, sitä mukaa kun työ eteni...
 (seuraavassa mokkaliivissä mittaan leveydet ja reijitän tukisuikaleet valmiiksi)
Päätin aloittaa varovasti ja asettelin tukisuikaleet vain rinnan alle. Sitten silmukoin vaakasuorat nahkasuikaleet koko ylävartalolle.




Selän tukisuikaleet asettui lopulta vaakasuoraan. Hartialta toiselle kulkevaan vaakasuoraan suikaleeseen, kiinnittyi kaikki selän pystysuorat suikaleet.




Aloitus oli helppo, kun kainaloon saakka tuli vain lyhyitä suikaleita. Reunan taitoin tukisuikaleen alle, eli nauha punottiin kolmen reiän läpi. Vahva reuna tuki koko liiviä.





Oli ihana päästä pujottelemaan pystysuoria suikaleita. Työ tuntui etenevän nopeasti ja samalla selvisi miten helma rakentuu...




 Helmasuikaleet valmiina.  Tosin juuri sivut oli vaikeimmat punoa, sillä vartalon muotojen takia pystysuoria suikaleita oli aseteltava päällekkäin ja punottava sivusuunnassa yhteen.




Selkään tein muotoa punomalla keskeltä sivulle niin, että vain kaksi suikaletta oli täyspitkää ja kaksi lyhennetty muodon mukaan. Tuki suikaleen jälkeen tuli taas kolme  täyspitkää tasalevyistä suikaletta, vain kädentien reunan suikale on leikattu muotoon.  




Selän punonta ja muoto näkyy valmiissa liivissä. Silmukoin helmaan viisi koristeraitaa, jotka tukivat rakennetta. 
Helmassa vähensin pystysuoria tukia kahdella.





Vetoketju kiinnitys teki reunasta tosi tukevan, kun nahkaa tuli neljä kerrosta.
Onneksi ei tarvitse piirtää saumojen rakennekuvia :)

  

Kontaktiliimaa käytin nahkanauhojen liittämiseen ja helman tueksi...vaikka ei kyllä ois tarvinnut!
Työ valmistui harvakseltaan tehtynä toukokuussa. Olin ihan täpinöissä tästä tekniikasta ja seuraavaan työhön nahkat on jo purettu.



1 kommentti: