Translate

maanantai 8. toukokuuta 2023

Kasvivärjäys: Lupiini, Sananjalka, Pihlajanmarja, Avokado

Täytyy kirjoittaa käänteisessä järjestyksessä, sillä vuoden ehdoton "huippu löytö" oli suovesi. Lammessa vesi on humuspitoista ja siksi olen käyttänyt sitä lähinnä esihuuhteluun. Värjäykseen käytän yleensä sadevettä. Paatsama kokemusten (edellinen juttu) rohkaisemana ajattelin kuitenkin liottaa avokadon siemenet ja kuoret lammen veteen. Liotus venyikin kahden viikon mittaiseksi ja luulin jo pilanneeni ainekset! 

Liemi oli tosi tuhtin väristä ja miltei velliä. Päätin purettaa langat samalla. 

Seitsemän Veljestä otti värin parhaiten. Sain värjättyä ison satsin, vaikka olen yrittänyt hillitä eka keiton vyyhti määrää.


 


Jälkivärjäilynä laitoin vielä yhden kerän mikroon ja sain vielä hunajaisen vaalean kerän.



Ihania sävyjä


Alakuvassa keskikesän avokado keitokset. Tummat värit syntyi asteittain, kun kippasin sekaan lupiinin ja sipulin liemet kaikkine höysteineen.

Jutun lopussa yleisohje :)



Sitten sitruunahappo kokeilut!

Kaikki alkoi lupiinista! Ajattelin kokeilla, kun lupiinista oli jo irronnut sinistä ja vihreää.
Vahva ei eka kokeilu ollut, mutta väri erosi selkeän lilana.




Seuraavaksi kokeilin järviröyhtyä! Vihreä ensin ja sitten porisikin punainen keitos.




Ja tulihan siitä kaunis ja valoakin kesti ihan hyvin! Hauska oli myös verrata paatsamaan, jossa punaisen sävy oli syvempi. 

Ennen aurinkoa ja usean viikon jälkeen,


Kokeiluja


Eukalyptus


Sananjalka joka muuttui kellanruskeaksi!


Sitten vielä edellisen vuoden jutusta jäänyt väri eli pihlajanmarja. 
Niitä ei viime syksynä juuri puissa ollutkaan!

Kokosin kaverille paitalangat ja ihastuin väriin vähän jälkijunassa :)


Keltaisempi sipuli, kuusta ja avokadon sävyjä 

"Sipulipaita"

Talven neuleista eka. Paatsamapaitojen kuvat löytyy edellisestä jutusta!

 





Sipulin eri sävyt/Raparperi
Lupiini/Raparperi
Kuusi/Raparperi
Veriseitikki/Raparperi
Lupiini/Raparperi
Paatsama/Raparperi
Sipuli ensin tummaa muutama kerros ja loput vaaleampaa/Raparperi
Koiranputki/Raparperi

Paitaa voi pitää myös nurinpäin :)



Yleisohje

Tarvikkeet 

Puretukseen
2 rkl alunaa & 1 rkl viinikivä/100g lankaa
1dl/100g  etikkaa huuhteluun

Esivalmistelut

Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaalla vedellä.

Työvaiheet

"Keitä" kasvista riippuen 60-80 asteisessa vedessä tunnista kahteen.
Siivilöi liemi tai käytä pesupussia, jos kasvit kiehuu mukana.
Jäähdytä liemi noin 40 asteiseksi
Sekoita aluna ja viinikivi omissa astioissaan lämpimään veteen 
ja kaada ne jäähtyneeseen liemeen.
Sekoita hyvin, että alunan kiteet sulavat. 
Laske kosteat langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä lämpö 60 -70 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!
Anna lankojen jäähtyä liemessä
Huuhtele langat etikka vedessä




Tulevia juttuja kukat ja kankaat




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti