Translate

keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Kasvivärjäys: Kesän kasvivärit sekä ohjeet



Kesän värit olivat esillä Varkauden museoiden teemaillassa. Lankakakussa tulikin hyvin esille kasvivärjäyksen laaja väriskaala.

Kirjoitan talteen kaikki ohjeet joilla värit syntyivät.

Kesän värjäykset onnistuivat mahtavan hyvin ja pitkä loma mahdollisti uusien kasvien kokeilun. 

Liemen keittolämpötilan merkitys on valjennut pikkuhiljaa. Useilla kasveilla keittoliemi on pidettävä jopa alle 60 asteisena.  

Rautapadat ovat myös saaneet väistyä teräskattiloitten tieltä, sillä huomasin että sävyt ovat kirkkaampia.

Aronialla olen värjännyt aiemminkin. Marjoilla saa violetin sävyjä. 

Kuuma keitos synnytti punaisempaa ja alhainen lämpötila sinisempiä sävyjä.

Liemien jälkiväritkin olivat ihanan sävykkäitä ja vaaleusaste vaihteli langasta riippuen.

Aronian värinkesto on heikompi kun esim Paatsaman marjojen, ne kuitenkin muuttuvat kauniisti harmaaseen suuntaan. Tuskin missään luonnonvärissä on teollisten värien kestoa, mutta käytössä värit on kestänyt neuleissa hyvin. 


Marja-aronian marjoilla värjääminen

Tarvikkeet

10 l kattila
siivilä
lämpömittari
5 l marjoja
2 rkl alunaa/100g lankaa
( halutessa voi samalla käyttää 1 rkl viinikiveä/100g lankaa kirkastamaan väriä) 
2dl merisuolaa 
2dl etikkaa
300 g villa tai sukkalankaa

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaassa vedessä

Työvaiheet
Esipuretus alunalla

    Lämmitä vesi 40 asteeseen, nosta langat kattilasta 
            Sekoita aluna (ja viinikivi)  omissa astioissaan kuumaan veteen.
            Sekoita pureteet veteen.
      Laske langat takaisin veteen niin, että ne peittyvät kokonaan. 
            Kuumenna vesi hitaasti ja 
    pidä se 80 - 90 asteisena noin tunti. 
            Huuhtele langat ja nosta kosteina keittoliemeen.
    (Puretetut langat voi huuhtomisen jälkeen
             kuivata myöhempää käyttöä varten)

Keitä marjoja suolavedessä 2 tuntia
Siivilöi marjat liemestä
Laske puretetut langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä se 80 – 90 asteisena 2 tuntia. Seuraa lämpötilaa!

    Liemen voi myös hauduttaa noin 60 -70 asteisena, 
            jolloin sävy on erilainen.

Anna lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan päivään. 
Huuhtele langat ja lisää etikka viimeiseen huuhteluveteen




Vertailun vuoksi alapuolella ensimmäinen aronia värjäys, jossa liemi kiehahti.
Lämpöä kannatta todella tarkkailla ja siihen sopii esimerkiksi kinkkumittari.



Sipuli
Sipulin kuorista irtoaa on runsaasti väriä, mikä mahdollistaa useampia keittoja samalla liemellä. 
Lankakakussa on ihanan keltaista jälkiväriä.
Tein myös kokeen, jonka tuloksena kakkuni kruunaa kolme sipulikerää. 
Kokeessa käytin alla olevalla ohjeella vain 5 punasipulin kuoret ja sävyksi tuli ihana vanha roosa!
Kesän keitoksissa oli pääasiassa keltasipulia. Kuoria minulle keräsi siskojeni lisäksi Waltterin koulun oppilaat kotsan tunneilla opettajansa Pirkon kera. ISO KIITOS HEILLE!





Puna- ja keltasipulin kuorilla värjääminen

Tarvikkeet

10 l kattila max 400g lankaa

lämpömittari

muovikulho

siivilä

kauha

8 sipulinkuoret/ 100g villa tai sukkalankaa

        kokeessa vain 5 punasipulin kuoret/ 150g lankaa

3 dl etikkaa


Esivalmistelut

Vyyhteä langat ja sido pasmalangat.

Laita sipulinkuoret veteen likoamaan edellisenä iltana,

niin saat liemeen vahvemmat sävyt.


Työvaiheet

Liota langat tunniksi etikkaveteen 1dl etikkaa/ 100g lankaa.

Säästä etikkavesi huuhteluun

Kuumenna vesi ja sipulinkuoret, pidä lämpö 80 asteessa tunti.

Anna veden hieman jäähtyä.

Siivilöi kuoret ennen lankojen laskemista veteen, 

        tai hauduta langat pesupussissa, jolloin kuoret voi olla liemessä. 

Kuumenna liemi ja pidä se 80 – 90 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!

Nosta langat vedestä ja anna jäähtyä hieman ennen etikkaveteen nostamista.

Muutaman minuutin etikkakylvyn jälkeen huuhtele langat.




Korpipaatsama

Tämä superpensas jäi melkein huomioimatta! Onneksi eksyin värjärikillan fb sivuille ja huomasin mielenkiintoisia postauksia aiheesta. 
Harmittelin, ettei tätä eksoottista pensasta varmaan Savossa kasva! Vaan kappas!! Sitähän kasvoi kaikkialla. Tontillamme on lampi jonka ympärillä paatsmapensaita oli vieri vieressä! Marjan satokausi oli jo loppumassa, mutta sain vielä reilun litran kypsiä marjoja ja sain hipiää pehmittävän suokylvynkin astellessani suonsilmään!


Marjat kypsyvät samassa oksassa eri aikaan, mikä hieman hidastaa keräämistä.  
Paatsamasta saa useita värejä lehdistä vihertävän keltaista, kuoresta oranssin keltaista, puuaineksesta punaista ja tietysti marjoista vihreää ja sinistä.
Kuvassa ensikeittoni oikealla ja vasemmalla jälkiväri. Reilulla litralla värjäytyi 600g lankaa.


Paatsaman marjat ei tarvitse puretusta, mutta olen myös värjännyt alunaa ja viinikiveä käyttäen. 
Soodalla varmistin vihreyden! 
toivon että ensi kesänä kokeilen saanko violetista vedestä vihreää pelkällä etikka huuhteella. Olen kuullut että näin pitäisi tapahtua.

Tarvikkeet
10 l kattila
siivilä
lämpömittari
kypsiä marjoja oli tässä keitossa vain reilu litra, mutta enempi parempi!
1/2dl soodaa
1dl etikkaa/100g lankaa
300 g villa tai sukkalankaa

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsassa vedessä

Työvaiheet

Keitä marjoja tunti
Siivilöi marjat liemestä
Laske langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä se 80 – 90 asteisena noin tunnin. Seuraa lämpötilaa!

Lisää sooda ja huomaat että violetti väri muuttuu vihreäksi


Anna lankojen hieman jäähtyä liemessä ja nostaessa anna liian liemen valua kattilaan,
voit käyttää liemen uudelleen.

Muista kuuma/kylmä vaihtelu ja puristelu voi huovuttaa lankoja!

Laske langat varovasti haaleaan etikkaveteen, joka neutraloi soodan vaikutuksen 
Huuhtele langat

Punakaalista 


Tai

Järviruokon röyhystä




Halusin löytää voimakkaita vihreitä ja niitä on nyt löytynyt!
Aion myöhemmin kokeilla kaalia ilman soodaa, mutta nyt vihreään.

Ohjeessa myös laiskan värjärin puretus eli langat puretetaan samalla.

Tarvikkeet 
muutoin samat kuin edellisissä
Puretukseen
2 rkl alunaa & 1 rkl viinikivä/100g lankaa
1dl/100g  etikkaa soodan neutraloimiseen
1 iso Punakaali tai kattilallinen röyhyjä

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaalla vedellä.

Työvaiheet

Keitä Kaalia tai Järviruokon röyhyjä 2 tuntia
Siivilöi liemi
Jäähdytä liemi noin 40 asteiseksi
Sekoita aluna ja viinikivi omissa astioissaan lämpimään veteen 
ja kaada ne jäähtyneeseen liemeen.
Sekoita hyvin,että alunan kiteet sulavat. 
Laske kosteat langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä lämpö 60 -70 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!
Anna lankojen jäähtyä liemessä
Neutraloi langat etikkavedessä
Huuhtele

Kuvan langat on molemmat röyhyjä, mutta kullankeltainen keitos kiehahti!




Lisäys järviruokoon 2023



Vihreä soodalla ja punainen sitruunahapolla

Liotin kahdessa kattilassa järviruokon röyhyjä yön yli. 
Keitin seuraavana iltana 2 tuntia ja liemi hurahti ihan kiehumispisteeseen.
Siivilöin röyhyt ja jäähdytin liemen noin 40 asteiseksi laskin langat veteen, 2 vyyhtiä molemmissa kattiloissa. 
Lanka oli Adlibris Socki Diy 75 villa/25 polyamid.

Sekoitin alunan ja viinikiven omissa astioissaan lämpimään veteen, siirsin langat hieman sivuun ja kaadoin ne liemeen. Pyöräytin langat liemessä,  että aineet sekoittuivat hyvin. varmistin vielä kapustalla kattilan pohjasta.
Kuumensin liemen hitaasti ja pidin lämmön noin 70-80 asteisena tunnin lämpötilaa seuraten!

Lisäsin toiseen kattilaan 2 reilua tl sitruunahappoa, niin että langat oli kattilassa sivussa ja taas pyöräytin ne kattilassa ja varmistin kapustalla sekoittumisen. Toiseen kattilaan lisäsin soodaa 2 reilua tl nostamatta lankoja kattilasta. Pidin liemet noin 70 asteessa vielä tunnin ja
jätin jäähtymään aamuun.
Huuhtelin langat ja lisäsin etikkaa toiseen huuhteluveteen.

Koivun nila
Männynkäpy
Pajunkuori

Kuvan ruskeat sävyt värjäsin viime kesänä. Tanniinia sisältävät puuainekset eivät tarvitse puretusta
Lisäsin kasvien liotusveteen hieman ammoniakkia irrottamaan väriä. Ammoniakkia käytetään myös sienillä ja jäkälällä värjätessä.
Puuainseta liotetaan pitempään, eli muutamasta päivistä jopa viikkoihin. Keittäessä prosessi etenee.
Liemi siivilöidään ja langat lasketaan jäähtyneeseen väriliemeen.
Väriliemen lämpöä nostetaan lähes kiehumapisteeseen ja keittoa jatketaan muutama tunti. Langat jätetään yön yli jäähtyvään liemeen. Kuvan langoissa liemi on aamulla lämmitetty uudelleen noin 80-90 asteeseen ja siihen on lisätty 1dl kuparisulfaattia. Lämpöä pidetään yllä 
1/2 tuntia,  jonka jälkeen annetaan hetken jäähtyä.
Kupari syventää ruskeaa väriä.
Lopuksi langat neutraloidaan etikkavedessä.


Villalaatujen vaikutus tulee myös kuvassa esille.



Veriseitikki


Tässä ensimmäisessä värjäyksessä oli vähän sieniä, siksi keitin lakit ja jalat samassa. Tuloksena oli oranssimpaa lankaa. Ensi kesäksi minulla on kerättynä niin paljon sieniä, että toivon saavani vahvaa punaa! Sienen keruu on mahtavaa jumppaa!! Olen kerännyt myös verihelttaseitikkejä tuleviin keitoksiin. 


Suosittelen Anna-Karoliina Tetrin Sienivärjäys kirjaa! Siitä löytyy laaja kirjo värisieniä.


Tarvikkeet

10 l kattila
siivilä
pesupussi 
lämpömittari
2 dl kuivattuja ja murskattuja veriseitikkejä
korkillinen kodin putkimiestä eli ammoniakkia
2 rkl alunaa/100g lankaa
1dl/100g  etikkaa neutraloimiseen
300 g villa tai sukkalankaa

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaassa vedessä
Liota sieniä 1vrk

Työvaiheet
Esipuretus alunalla

            Lämmitä vesi 40 asteeseen, nosta langat kattilasta 
            Sekoita aluna (ja viinikivi)  omissa astioissaan kuumaan veteen.
            Sekoita pureteet veteen.
      Laske langat takaisin veteen niin, että ne peittyvät kokonaan. 
            Kuumenna vesi hitaasti ja 
    pidä se 80 - 90 asteisena noin tunti. 
            Huuhtele langat ja nosta kosteina keittoliemeen.
    (Puretetut langat voi huuhtomisen jälkeen
             kuivata myöhempää käyttöä varten)     

Keitä murskatut sienet noin kolmessa litrassa vettä ja lisää ammoniakki 10 min keiton alkamisesta 
Pidä lämpö 80-90 asteessa puolituntia. 
Siivilöi sienet liemestä ja laita ne pesupussin
Lisää 3l vettä ja laske sienipussi veteen.
Laske puretetut langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja hämmennä sitä välillä.  
Pidä se 80 asteisena reilu tunti. Seuraa lämpötilaa!
Anna liemen jäähtyä hetki ja nosta langat kuivumaan varjoisaan paikkaan.
Langat voi huuhtoa muutaman päivän kuluttua, 
mutta minä huuhdoin lankani samana päivänä.
Lopuksi langat neutraloidaan etikkavedessä ja huuhdellaan.

Huomio liemi! Jos liemeen on jäänyt väriä sillä voi värjätä uudelleen.  
Jälkiväri voi olla hieman vaaleampi tai sävy voi jopa muuttua hieman! 
Jälkivärjäykseen ei tarvitse lisätä ammoniakkia.




Tässä kuvassa etualalla ensimmäinen keitto ja takana jälkivärjäys. 

Kukat

Tarhakäenkaali


Tarhakäenkaali värjäys avasi silmiä lämpötilan suhteen. Sinisen värin alhainen lämpötila poiki muitakin kokeiluja. Kukassa oli nuppuja kun keräsin sen, mutta suositus on ennen kukintaa.
Tinasuolaa puretteena aion kokeilla.  


Tarvikkeet

10 l kattila
siivilä
lämpömittari
kattilallinen tarhakäenkaalia
2 rkl alunaa/100g lankaa
( halutessa voi samalla käyttää 1 rkl viinikiveä/100g lankaa kirkastamaan väriä) 
2dl etikkaa 
200 g merinovilla lankaa

tähän keitokseen lisäsin myös sitruunan ja pienen punakaalinpalan

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaassa vedessä

Työvaiheet
Esipuretus alunalla

    Lämmitä vesi 40 asteeseen, nosta langat kattilasta 
            Sekoita aluna (ja viinikivi)  omissa astioissaan kuumaan veteen.
            Sekoita pureteet veteen.
      Laske langat takaisin veteen niin, että ne peittyvät kokonaan. 
            Kuumenna vesi hitaasti ja 
    pidä se 80 - 90 asteisena noin tunti. 
            Huuhtele langat ja nosta kosteina keittoliemeen.
    (Puretetut langat voi huuhtomisen jälkeen
             kuivata myöhempää käyttöä varten)

Keitä kukkaa (sitruuna ja kaali)
Laske puretetut langat väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä se 50 – 60 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!
Anna lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan päivään. 
Lopuksi langat neutraloidaan etikkavedessä ja huuhdellaan.

Lupiini


Lupiinin varsia ja kukkia keittelin jo 2016, puretin silloinkin langat alunalla.
Kukista sain vihreää ja varsista keltaista. Keittolämpötila 80 astetta. Neuloin silloin vihreästä lupiini langasta ja emo-väreillä värjätystä langasta kuvan villapaidan. Talvinen kuva vääristää hiukan sävyjä, mutta keristä näkee miten hyvin lanka on säilyttänyt värinsä. Olen käyttänyt paitaa tosi paljon ja pessyt sen koneessa. 


Tänä vuonna tavoiteni oli saada kukista sinistä! Kaksi keitosta, toinen pelkkää sinistä ja toinen kaiken sävyisiä kukkia. Jälkimmäinen keitto onnistui paremmin, sillä toisen lämpö karkasi liian kuumaksi! Kuvassa etualalla siniset alhainen lämpö ja taaempana vihertävämpi yli 60 asteinen, sekä viimeisenä lanka, jonka pohjaväri oli vaalean keltainen.


Tarvikkeet

10 l kattila
iso pesupussi
lämpömittari
kattilallinen kukkia
2 rkl alunaa/100g lankaa
( halutessa voi samalla käyttää 1 rkl viinikiveä/100g lankaa kirkastamaan väriä) 
2dl etikkaa 
300 g villa tai sukkalankaa

Esivalmistelut
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Huuhtele langat runsaassa vedessä
Liota kukkia veteen ennen keittoa

Työvaiheet
Esipuretus alunalla

    Lämmitä vesi 40 asteeseen, nosta langat kattilasta 
            Sekoita aluna (ja viinikivi)  omissa astioissaan kuumaan veteen.
            Sekoita pureteet veteen.
      Laske langat takaisin veteen niin, että ne peittyvät kokonaan. 
            Kuumenna vesi hitaasti ja 
    pidä se 80 - 90 asteisena noin tunti. 
            Huuhtele langat ja nosta kosteina keittoliemeen.
    (Puretetut langat voi huuhtomisen jälkeen
             kuivata myöhempää käyttöä varten)

Laske langat kukkaliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan.
Voit laittaa langat pesupussiin, niin jälkikäsittely on helpompaa. 
Kuumenna liemi ja pidä se 40– 60 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!!!
Anna lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan iltaan. 
Lopuksi langat huuhdellaan etikkavedessä.

Samettikukka



Viimeisenä keräsin hetken mielijohteesta samettikukat ruukuista. Syksy oli jo tullut, mutta kukinnot ei suostuneet lakastumaan ONNEKSI!! Tämä lanka on huikean värinen. 

Tarvikkeet samat kuin edellisissä

Esivalmistelut 
Vyyhteä langat ja sido pasmalangat
Liota kukkia kolme vuorokautta

Laiskan puretus eli keitto ja puretus samassa
Työvaiheet

Lämmitä kukkaliemi noin 40 asteiseksi
Sekoita aluna ja viinikivi omissa astioissaan lämpimään veteen 
ja kaada ne jäähtyneeseen liemeen.
Sekoita hyvin,että alunan kiteet sulavat. 
Laske kosteat langat pesupussissa väriliemeen, niin että ne peittyvät kokonaan
Kuumenna liemi ja pidä lämpö 40-60 asteisena tunti. Seuraa lämpötilaa!
Anna lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan päivään
Huuhtele langat etikkavedessä








3 kommenttia:

  1. Selkeän näköiset ohjeet, kiitos niistä! Pian aion jollain aloittaa kokeilun, luultavasti keltasipulilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos 🤗 ihanaa Juhannus sunnuntaita🌺 Aloitin värjäilyn lupiinilla juuri nostin uudet vyyhdet sisälle! Tuo lila tuli sitruunahapolla 🤩 kokeeksi veitsen kärjellä lisäsin kukkien sekaan kun keitos jo porisi! Tähän jää koukkuun👍onnea värjäilyyn!

    VastaaPoista
  3. Lila löytyy seuraavasta Viisi väriä paatsama,,,jutusta :)

    VastaaPoista