Translate

lauantai 29. marraskuuta 2014

Sovitusnukke polyuretaanista

Alku aina hankalaa...

Sovitusnuken ideoiminen alkoi jo opiskeluaikana. Meillä oli kurssi, jossa nukkeja tehtiin liimapaperista ja täyte superlonista. Olin juuri lukenut Frida Kahlon kipsikorsetista ja kysyinkin opettajalta, voisiko liimapaperin sijaan käyttää kipsimuottia johon pursottaisi täytteeksi huokoista eristemassaa.  Ideani tyrmättiin, mutta toteutin sen muutamaa vuotta myöhemmin onnistuneesti. 

Kipsissä....

Tarvikkeet
- revin vanhoja lakanoita siivuiksi
- kipsiä muovipussillisen
- sekotusastian
- sekoitulastan
- polyuretaanimassa tuubia 4 kpl
- puristin

1. Hommassa kannattaa olla kaveri!

2. Jätä päälle ohuesti topatut sileät rintaliivit ...ja tukka nutturalle.

3. Rasvaa kroppa, jotta muovikelmu tarttuu paremmin.

4. Kelmua kipsin alle, ettei kipsi tartu ihokarvoihin.

5. Sitten kaveri alkaa levittää päällesi kipsattuja märkiä suikaleita. Kiirettä ei ole!!! 
     Massaa voi tehdä homman edetessä lisää, sillä märkä kipsi tarttuu kuivaan.
     MUISTA HYVÄ  MUTTA LUONNOLLINEN RYHTI!

6. Huomioi olkapäät!                      




Sitten vaan kuivatellaan....onneksi kipsi kuivaa nopeaan.

7. Kipsi leikataan selästä auki vahvoilla saksilla. Huom! Vaatii voimaa leikkaajalta.      
    Kannattakin vahvistaa reunat ja tarvittaessa muitakin kohtia vasta selkää liittäessä.

8. Selkäosa kiinnitetään kipsisuikaleilla. Siististi ja vahvasti, ettei muotti elä massan
     voimasta.

9. Polyuretaanimassan pursottaminen muottiin.

Pursottaminen aloitetaan rinnan alueelta. Huomioi että massa laajenee reilusti. Pursotta vähin erin aukkoja kohti. Massa voi pursuta reilusti yli, koska ylimääräiset voi leikata pois. 
Massan kuivuttua kipsi avataan taas selästä ja edestä.
Materiaalia on helppo muotoilla leipäveitsellä.





10. Kovalevystä pohja ja puinen jalusta. 

11. Poolopusero ja nauhoitus

Parinkymppiä maksanut nukke on nyt palvellut 10 vuotta ja on mielestäni parempi kun nukke, jonka myöhemmin ostin.











      
     








13 kommenttia:

  1. No mutta onpa hyvä! -taidan kokeilla. Lähtikö uretaanivaahto irti hyvin kipsistä? vai pitäisikö väli käsitellä jollain?

    VastaaPoista
  2. Hei palailin matkalta enkä huomannut kysymystä, mutta hyvin lähti kun ruokaöljy/mantysuopa seoksella kevyesti pyyhin sisäpinnat! Kannattaa kokeilla sillä nukke on mahtava 👍

    VastaaPoista
  3. Vielä lisäisin ohjeisiin: selkään kannattaa jättää ohuempi kohta josta leikkaa kipsin. Helpottaa työtä ja liittäessä voi lisätä kerroksia.

    VastaaPoista
  4. Heippa! Kiva kun on näinkin tuore kirjoitus aiheesta! Miulla on ollut kipsimuotti odottelemassa jo pitkään, mutta nyt jännittää polyuretaanin pursotus. Pursotitko kaiken kerralla vai pienissä erissä kerroksittain? Turposiko vaahto hyvin haluttuihin suuntiin vai oliko vaaraa että vaahto olisi posautellut kipsiä rikki laajentuessaan?

    VastaaPoista
  5. Hei
    Pursotin rinnan kohdilta alaspäin hissunkissun mutta kerralla. Olkapäät on tärkeät. Käsiaukoista ja kaulalta täyttöjä.
    Vältyin pahemmilta ilmakuplilta. Nukke on parempi kun kaupasta ostamani.
    Pidän sulle peukkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Minkälaista polyuretaania käytit, mistä ostit? Entäs paljonko kipsiä sinulla oli käytössä, kuinka paljon on turvallinen minimi? Niin paljon kysymyksiä! :)

      Poista
    2. Hei
      Makrofleks on hyvä ja sitä saa kaikista rautakaupoista. Sotkettiin kipsiä muutamassa erässä painoa en muista, mutta sitä oli keskikoon muovikassi miltei täynnä. Ostin kipsin rautakaupasta missä sitä myydään irtotavarana. Jos et ole askarrellut kipsistä tee pieneen vesimäärään koe niin näet miten kipsi käyttäytyy. Kipsi lämpenee hiukan ja kipsivelli ei saa olla liian vetistä ettei kuivuminen kestä turhan kauan. Kankaaksi käy kaikki imukykyiset kankaat vaikka vanha kauluspaita.

      Poista
  6. Heippa! Kyselen nyt vanhassa postauksessa, toivottavasti viesti tavoittaa sinut vielä... Yritin tehdä tällaista sovitusnukkemuottia kipsilitkun ja lakanasuikaleiden kanssa. Kipsi kuitenkin kovettui aivan supernopeasti, eikä avustajallani ollut mitään mahdollisuuksia saada liuskoja paikalleen ajoissa. Kaksi suikaletta saatiin laitettua, sitten loppu velli oli ämpärissä jo melkein muovailuvahamaiseksi kovettunut. Olenkohan jättänyt jotain huomiotta? Jos velliin olisi pitänyt laittaa enemmän vettä..? --Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kyllä tavoittaa 😊 olen remontin työllistämä vieläkin, siksi juttujen kirjoittelu jäänyt vähemmälle.
      Juu se kipsin kanssa kannattaa harjoitella vähän. Kipsin vesimäärä vaikuttaa kuivumiseen ja kankaan imeytymiseen. Paksumpi kipsi jättää kankaan kuivaksi. Myös polyuretaanin levitys kannattaa miettiä ja toimia rauhallisesti!
      Tää nukke on kyllä paras ikinä 👍
      Terkuin Maire

      Poista
    2. Suuri kiitos vastauksesta! �� Olisiko heittää vielä tarkempaa vinkkiä kipsivellin koostumukseen liittyen? Muistatko yhtään millaisella suhteella sekoitit jauheen ja veden ja kuinka ison erän teit aina kerrallaan? Mulla meni hirveästi jauhetta hukkaan, kun laitettiin kilo kerrallaan veden kanssa ämpäriin ja sinnehän se sitten kovettui alle viidessä minuutissa... Mietin myös, mahtoiko veden lämpötilalla (viileää) ja vellin intensiivisellä sekoittamisella olla osuutta asiaan. --Venla

      Poista
    3. Hei 😊
      Tein massaa ison pesuvadillisen ja ostin kipsin rautakaupasta. Askartelukaupoissa kipsi kalliimpaa ja pakkaukset pienempiä. Ne ohjeet on tehty nopeaa kappaleen kovettumista ajatellen. Teidän kannattaa jakaa kipsaus useampaan erään ja lisätä vettä seuraavassa erässä jos kovettuminen on liian nopeaa. Laakea astia helpottaa kipsausta. Olen askarrellut paljon ja tottunut kipsin käyttöön niinpä vaan sotkin kipsiä viileään veteen paksun vellin oloiseksi. Mietin että kangas suikaleet voi kostuttaa ja puristaa kuivaksi ja asettaa valmiiksi vaikka tuolin kaiteelle valmiiksi. Kostea kangas imee paremmin. Niin ja suikaleet noin 10 cm että peittoa tulee nopeaan.

      Poista
    4. Kiitos jälleen, enköhän mää nyt uskaltaudu uudestaan lutrailun äärelle! :) --Venla

      Poista